Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

G20: Διαδηλώσεις και αυτοπυρπολισμοί στη Σεούλ




Με διαδηλώσεις υποδέχονται οι Νοτιοκορεάτες τους ηγέτες της G20, οι οποίοι θα παρευρεθούν στη Σύνοδο Κορυφής στη Σεούλ στις 11 και 12 Νοεμβρίου. Αν και όπως επισημαίνει ρεπορτάζ του Al Jazeera, τα εργατικά συνδικάτα έχουν αποδυναμωθεί, δεκάδες χιλιάδες άτομα αναμένεται να κατακλύσουν τους δρόμους, ενώ περίπου 50.000 αστυνομικοί είναι σε επιφυλακή.

Μια γυναίκα μάλιστα, αποπειράθηκε να αυτοπυρποληθεί το πρωί σήμερα μπροστά στο συνεδριακό κέντρο όπου διεξάγεται η σύνοδος του G20 στη Σεούλ, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Η γυναίκα, ηλικίας περίπου τριάντα ετών, περιλούστηκε με κάποιο εύφλεκτο διάλυμα μπροστά στην κύρια είσοδο του κέντρου πριν επέμβει η αστυνομία και την εμποδίσει να βάλει φωτιά στο υγρό, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου. Η διαδηλώτρια φώναξε «δολοφόνε» στον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Λι Μιουνγκ-Μπακ, οικοδεσπότη της συνόδου των ηγετών των χωρών-μελών του G20. Δεν έγιναν σαφή τα κίνητρα της χειρονομίας της.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα αποτρέψει κάθε είδους βία, και στο πλαίσιο αυτό έχει συγκεντρώσει στην πρωτεύουσα το ένα τρίτο της αστυνομικής δύναμης της χώρας. Ενδεικτικό είναι ότι κατά τη διαδήλωση της Κυριακής, στη διάρκεια πορείας περίπου 40.000 διαδηλωτών, οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν σπρέι πιπεριού για να διαλύσουν ομάδες διαδηλωτών που προσπάθησαν να φτάσουν στο κέντρο της Σεούλ.

Οι επικεφαλής των εργατικών συνδικάτων επισημαίνουν πως αυτά έχουν αποδυναμωθεί. Από την άλλη πλευρά ωστόσο, οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι για αυτή την κατάσταση έχουν ευθύνη και τα ίδια τα συνδικάτα, καθώς τον τελευταίο καιρό επικεντρώνονται κυρίως στο να κάνουν πολιτική και όχι στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων.

Η Νότια Κορέα δίνει ιδιαίτερη σημασία στη διεξαγωγή της συνόδου κορυφής. «Η Κορέα θα βρεθεί στο επίκεντρο ως χώρα διεξαγωγής της συνόδου και, αναλαμβάνοντας αυτή την ευθύνη, θα αποδείξει ότι είναι μια πραγματικά ανεπτυγμένη χώρα», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Lee Myung-Bak. Γενικότερα, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το Al Jazeera, η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει σηματοδοτήσει μια νέα παγκόσμια τάξη, όπου τα ασιατικά κράτη έχουν πλέον ισχυρότερο λόγο στις διεθνείς υποθέσεις. Μάλιστα, το γεγονός ότι η Νότια Κορέα είναι η πρώτη τέτοια χώρα που θα φιλοξενήσει τη G20, επιβεβαιώνει αυτή την αλλαγή.

Κορεάτες αξιωματούχοι έχουν εκφράσει επανειλημμένα την άποψη τους ότι οι εμπειρίες τους μπορούν να γίνουν μάθημα για άλλες χώρες σε μια τέτοια εποχή οικονομικής αβεβαιότητας. Η ανάπτυξη της χώρας είναι όντως εντυπωσιακή: ενώ τη δεκαετία του ’60 το κατά κεφαλήν ετήσιο εισόδημα ήταν λιγότερο από 100 δολάρια, σήμερα κυμαίνεται περίπου στα 20.000 δολάρια.

Το οικονομικό ζήτημα και συγκεκριμένα η ανισορροπία του διεθνούς εμπορίου και οι νομισματικές ισοτιμίες είναι τα θέματα που θα κυριαρχήσουν κατά τη σύνοδο. Όμως, η επίτευξη συμφωνίας αναμένεται δύσκολη. Μία ημέρα πριν την έναρξη της συνόδου, προέκυψαν μεγάλες διαφορές σε μια από τις προπαρασκευαστικές συναντήσεις. Οι αντιπροσωπείες που προετοίμαζαν το κοινό ανακοινωθέν, το οποίο θα εκδοθεί μετά το τέλος της διήμερης συνόδου, διαφώνησαν πλήρως σε ζητήματα όπως οι νομισματικές ισοτιμίες. Ο εκπρόσωπος της νοτιοκορεάτικης αντιπροσωπείας Κιμ Γιουν Κιουνγκ, είπε χαρακτηριστικά ότι «αναγκαστήκαμε να αφήσουμε την πόρτα ανοιχτή διότι ο διάλογος ήταν τόσο έντονος που νιώθαμε ότι υπήρχε πολλή ζέστη στην αίθουσα».

Η συνάντηση κράτησε 14 ώρες και χαρακτηρίστηκε από έντονες αντιπαραθέσεις. Σύμφωνα με τον Κιμ, πολλά σημεία του τελικού ανακοινωθέντος αφέθηκαν κενά, καθώς δεν υπήρξε συμφωνία για το περιεχόμενο ούτε για το ύφος που θα χρησιμοποιηθεί.

Σύμφωνα με τον Ομπάμα, τα θέματα που θα απασχολήσουν τη σύνοδο είναι το υποτιμημένο γιεν, η νομισματική επέκταση της Fed που αυξάνει τον πληθωρισμό και τους κινδύνους πρόκλησης φούσκας στις αγορές, καθώς και οι ανταγωνιστικές νομισματικές υποτιμήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο αμερικανός πρόεδρος σε επιστολή του προς τους ηγέτες της G20 υπογραμμίζει πως μια ισχυρή οικονομία είναι η σημαντικότερη συμβολή που μπορούν να προσφέρουν οι ΗΠΑ στην παγκόσμια ανάκαμψη, ενώ κάλεσε τους ομολόγους του να «πράξουν αυτό που τους αναλογεί» για να μειώσουν τις ανισότητες ανάμεσα στις εξαγωγικές δυνάμεις και τις βαριά χρεωμένες χώρες που κάνουν εισαγωγές.

Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρόεδρος, Χου Ζιντάο, σε συνέντευξή του ζητά την κατάργηση κάθε είδους προστατευτισμού και διαβεβαιώνει ότι η Κίνα θα κάνει το παν για να επιτευχθεί συναίνεση στη σύνοδο του G20.

tvxsteam

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου