Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

ΤΟ ΚΥΚΝΕΙΟ ΑΣΜΑ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ


Η συνολική περιουσία των φορέων κοινωνικής ασφάλισης είναι 28 δις ευρω. Τα 26 δις είναι τοποθετημένα σε ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου. Επομένως οι θλιβερές απώλειες για τους ασφαλισμένους, ανέρχονται στα 13 δις (αφού το κούρεμα είναι 50%) με μόνο αντάλλαγμα την προφορική και κάλπικη κυβερνητική διαβεβαίωση, ότι οι συντάξεις και οι παροχές υγείας είναι εγγυημένες. Δεν κουράστηκαν πια να ψεύδονται ασύστολα; Τα ασφαλιστικά ταμεία επίσης θα έχουν και απώλειες από τη συμμετοχή τους στις τράπεζες (χάνουν από την πτώση των μετοχών τους λόγω της γενικής πτώσης των μετοχών). Στην Εθνική το ποσοστό των μετοχών που κατέχουν είναι 12%, στην Πειραιώς 4,3%, στην ΑΤΕ 1,2%, στο Τ.Τ. 1,2%, στην Αττικής (ελέγχεται από το ΤΣΜΕΔΕ) με συμμετοχή 43% στο μετοχικό κεφάλαιο.

Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έχει ισχυριστεί ότι για να αναπληρωθούν οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων, θα μεταφερθούν εκεί και περιουσιακά στοιχεία του κράτους. Επιπλέον ο προϋπολογισμός θα φροντίζει για τις απώλειες αυτές. Και το παραμύθιασμα από το κράτος δεν έχει τέλος. Η λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων είναι δεδομένη πια. Τα ταμεία ισχυρίζονται ότι «δεν μας ενημέρωσαν για το ότι θα έβαζαν τα αποθέματά μας υπό μορφήν ομολόγων». Ενώ πηγές της Τ.τ.Ε. (Τράπεζα της Ελλάδος) λένε ότι η τοποθέτηση των αποθεματικών των ταμείων σε ομόλογα, ήταν η μόνη επενδυτική επιλογή σύμφωνα με την ασφαλιστική νομοθεσία. Τα ψέματα προκειμένου να καθησυχάσουν τους ασφαλισμένους συνεχίζονται.

Τα διοικητικά συμβούλια των ταμείων λένε ότι θα δηλώσουν άρνηση υπογραφής της συμφωνίας και θα προβούν σε προσφυγές για την ακύρωση των αποφάσεων. Ποιός εμπιστεύεται όμως τη νομοθετική εξουσία και τον προϋπολογισμό, ιδίως τώρα που θα ελέγχονται από τους δανειστές μας; Τα ασφαλιστικά ταμεία ζητούν απεγνωσμένα πίσω τα λεφτά τους, τους κόπους των εργαζόμενων σε μετρητά. Μερικά ταμεία δεν έχουν ούτε ένα ακίνητο, ενώ διαδίδεται ότι θα αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία τους, προκειμένου να περιοριστεί η χασούρα από το κούρεμα. Με τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου είπαν ότι εξαιρέθηκαν τα ασφαλιστικά ταμεία από το κούρεμα. Πολύ λίγο όμως κράτησε η χαρά τους. Με τη νέα συμφωνία της 26ης-27ης Οκτώβρη πήραν πίσω την απόφαση αυτή χωρίς ντροπή, γνωρίζοντας πολύ καλά τις καταστροφικές συνέπειες για τους ασφαλισμένους. Εγκαταλείπουν τα ταμεία στο έλεος της οικονομικής κρίσης που οι ίδιοι προκάλεσαν. Καρφάκι δεν τους καίγεται αν ο δυσμοιρος συνταξιούχος θα έχει αύριο τη σύνταξή του. Μας λεηλατούν τους κόπους μιας ζωής. Συμπεριφορά μιας συμμορίας κλεπτών. Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν. Μας λένε με θράσος ότι το ελληνικό κράτος (δηλ. ο λαός) θα πληρώνει μισθούς, συντάξεις, ασφαλιστικά ταμεία, ενώ η «φίλη μας» η Τρόικα θα μας πληρώνει για να της ξεπληρώνουμε τα δανεικά. Πρόκειται για σουρεαλιστικό έργο απείρου κάλους.

Φέτος π.χ. το ταμείο του ΙΚΑ θα χρειαστεί 1 δις παραπάνω από αυτό που υπολόγιζε. «Εσείς να το εξυπηρετήσετε!», μας λέει η Τρόικα, «δεν είναι δική μας δουλεία!». Δεν χρειάζεται πολύ μυαλό να καταλάβει και ο πιο αφελής τις ανήθικες προθέσεις τους. Μας δανείζουν με τοκογλυφία για να πάρουν πίσω τα δανεικά τους και μόνον. Η ανθρώπινη ζωή δεν έχει γι’ αυτούς καμιά αξία. Υπέρτατος νόμος της μαφίας των αγορών είναι το κέρδος. Όλα τα υπόλοιπα είναι ασήμαντες λεπτρομέριες. Βάζουν τραπεζίτες στη θέση των ανίκανων και απαξιωμένων προθυπουργών σε Ελλάδα και Ιταλία και έπεται η συνέχεια. Δεν τους απασχολούν πια τα φτιασιδώματα και οι μάσκες. Θέλουν το βρωμικο πρόσωπο των πολυεθνικών σε πρώτο πλάνο στις κυβερνήσεις των χωρών. Το πολιτικό υπηρετικό προσωπικό Γιωργάκη, Μπερλουσκόνι τους τελείωσε.
Ο λαός θα πέσει αμαχητί; Η ιστορία δείχνει το εντελώς αντίθετο. Θα σηκώσει ψηλά το κεφάλι. Δε θα δεχτεί να του κλέψουν τη ζωή, να του κλέψουν τα όνειρά του. Θα τους πετάξει στον Καιάδα και θα πάρει τις τύχες στα χέρια του.

Μαρία Παπά, μέλος κινήματος Δεν Πληρώνω
www.oxidiodia.gr
www.denplironodenplirono.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου