Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Διοδια χωρις υπαλληλους;


του Κωνσταντίνου Δημητριάδη
Ενα καινουριο συστημα πληρωμης διοδιων εχει εγκαινιασει η Νεα Οδος ΑΕ εδω και λιγους μηνες στον σταθμο Αφιδνων.
Σε αρκετες λωριδες,αντι για τον υπαλληλο στον γκισε, υπαρχει ενας κερματοδεκτης, στον οποιο ριχνει ο οδηγος το αντιτιμο του διοδιου και ανοιγει η μπαρα για να περασει.
Κατι σαν τον αυτοματο πωλητη αναψυκτικων.
Το συστημα αυτο συμφωνα με την διαφημιστικη καμπανια της εταιρειας, εξυπηρετει τη γρηγορη διελευση των οδηγων που βιαζονται, χωρις να ταλαιπωρουνται στις ατελειωτες ουρες για τα γκισε με τους υπαλληλους.
Αυτο ομως σιγα σιγα καταργει τον ρολο του εργαζομενου.
Ο κερματοδεκτης δεν χρειαζεται ουτε μισθο, ουτε ενσημα, ουτε ασφαλεια και φυσικα δεν παραπονιεται για τις ακαταλληλες εργασιακες συνθηκες.
Το οξυμωρο ειναι οτι οι ιδιοι οι υπαλληλοι, μοιραζαν τα διαφημιστικα φυλλαδια για το νεο συστημα πληρωμης στους οδηγους, κατα τη διαρκεια της βαρδιας τους.
Εβαζαν τα χερακια τους και εβγαζαν τα ματακια τους.  Ή μηπως δεν ειχαν αλλη επιλογη, καθως οι αμειλικτοι εργοδοτες τους υπο την απειλη της απολυσης η της μη-ανανεωσης της συμβασης, τους υποχρεωναν να υπογραψουν την εργασιακη καταδικη τους?
Οι υπαλληλοι που εργαζονται στη Νεα Οδο ΑΕ (Αφιδνες) ειναι δυο κατηγοριων.
Αυτοι που εχουν υπογραψει συμβαση αοριστου χρονου και αυτοι οι οποιοι υπογραφουν συμβαση συγκεκριμενου χρονικου διαστηματος 1-6 μηνων (και οι οποιοι αποτελουν το 90% του προσωπικου).
Αυτο ειναι δικοπο μαχαιρι για τον εργαζομενο καθως απο τη μια δεν μπορει να λαβει μερος σε συνδικαλιστικες διαδικασιες, καθως δεν προλαβαινει λογω της μικρης συμβασης και απο την αλλη, προσπαθωντας να δειξει ενα καλο προσωπο στον εργοδοτη, θα κανει οτι του ζητησει το αφεντικο του.
Ακομα και αν αυτο προσβαλλει την εργασιακη η την προσωπικη του ηθικη.

Το Κινημα Δεν Πληρωνω ως αναποσπαστο κομματι της εργατικης ταξης, τιθεται με το μερος των εργαζομενων και προτρεπει τους εργαζομενους να διεκδικησουν αυτα που τους ανηκουν.
Το Κινημα μας, που τρια χρονια τωρα  πολεμαει τους μεγαλοεργολαβους που εκμεταλλευονται τους εθνικους μας δρομους και ξεζουμιζουν τους οδηγους δηλωνει κατηγορηματικα οτι δεν εχει να χωρισει τιποτα με τους υπαλληλους των εταιρειων αυτων και θα βοηθησει με ολες του τις δυναμεις, στον αγωνα τους για  καλυτερες συνθηκες εργασιας.

Κωνσταντινος Δημητριαδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου