Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΡΕΥΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝ ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ

του
Άκη Μπαδογιάννη*
Δεν πρόλαβε το Αριστερό Ρεύμα να καταθέσει τη λίστα των υποψηφίων του για το κεντρικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ και τα παπαγαλάκια στα μπλογκς άρχισαν να μιλούν για «πρόβα διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ».
Βεβαίως από την εμφάνιση του Α.Ρ. επί προεδρείας Δαμανάκη, το κατηγορούσαν κάποιοι ότι θα «διασπάσει το ΣΥΝ», ότι «θέλει να μας πάει στο ΚΚΕ» κ.α. Κάποιοι απ' αυτούς βρέθηκαν χρόνια μετά στο...
ΠΑΣΟΚ και άλλοι στη ΔΗΜΑΡ.
Το Αριστερό Ρεύμα όμως είναι εδώ. Και αν σήμερα φτάσαμε ως τη συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, αν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ, αυτό οφείλεται στην ύπαρξη και στις προσπάθειες του Αριστερού Ρεύματος.


Ας δούμε λίγο την Ιστορία.
Το Α.Ρ. θέτει σε ανύποπτο χρόνο το... ζήτημα της ανάγκης για κοινή δράση και συμπαράταξη της Αριστεράς. Στη βάση αυτής της λογικής γεννιέται ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές του 2004. Στις εκλογές του Μάρτη εκλέγει 6 βουλευτές. Λίγους μήνες μετά, τον Ιούνιο το εγχείρημα έχει ήδη παγώσει και ο ΣΥΝ κατεβαίνει μόνος του στις Ευρωεκλογές.
Το Δεκέμβρη του 2004 η πολιτική του ΑΡ γίνεται πλειοψηφική στον ΣΥΝ και ξεκινά η προσπάθεια νεκρανάστασης του ΣΥΡΙΖΑ που σύντομα δίνει καρπούς.
Έτσι μετά από μια πετυχημένη πορεία ο ΣΥΡΙΑ φτάνει στις αρχές του 2008 στην πρώτη πανελλαδική σύσκεψη του.
Τον Αύγουστο του 2009 παραμονές εκλογών ο ΣΥΝ έχει προτείνει τον πρόεδρό του ως επικεφαλής του σχήματος, οι σύμμαχοι δεν το έχουν δεχτεί. Ετοιμάζεται – στη Θεσσαλονίκη ανακοινώνεται κιόλας – η κάθοδος του ΣΥΝ στις εκλογές χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ (όπως στις Ευρωεκλογές του 2004).
Κυριακή πρωί, στο χώρο συνεδρίασης της ΚΠΕ, περιμένοντας την ηγεσία του ΣΥΝ, κάποια στελέχη του έχουν ήδη θάψει το ΣΥΡΙΖΑ και επιχειρηματολογούν για την «αυτόνομη κάθοδο» του ΣΥΝ στις εκλογές. Το ΑΡ αγωνίζεται μέχρι τελευταία στιγμή να βρεθεί λύση. Και βρίσκεται. Αυτοί που εύκολα λίγο νωρίτερα είχαν θάψει το ΣΥΡΙΖΑ αιφνιδιάζονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ σώζεται και μαζί του σώζεται η ενότητα και η προοπτική της αριστεράς.
Καλοκαίρι – φθινόπωρο του 2010. Έχουμε βγει από το συνέδριο του ΣΥΝ. Η ανανεωτική πτέρυγα έχει φτιάξει τη ΔΗΜΑΡ. Στο λεξιλόγιο του ΣΥΝ μετά το συνέδρίο του κάνει την εμφάνισή του το λεκτικό σχήμα «ανταγωνιστικό πολιτικό σχέδιο» και κάποιοι σύμμαχοί στο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούνται ότι έχουν ανταγωνιστικά προς το ΣΥΝ σχέδια. Ζυμώνεται η ιδέα ενός νέου ΣΥΡΙΖΑ (των προθύμων). Το Αριστερό Ρεύμα δίνει τη μάχη του «όλου ΣΥΡΙΖΑ» μέσα σε μεγάλες δυσκολίες. Προσπαθεί, χωρίς επιτυχία, να αποτρέψει τη χωριστή κάθοδο στις εκλογές της περιφέρειας Αττικής με πρότασή του που δεν υιοθετήθηκε.
Μετά τις εκλογές το ΑΡ αποκρούει προτάσεις για διαγραφή συντρόφων από το ΣΥΝ. Ο ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ σώζονται από διασπάσεις.
Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Αριστεράς. Θα προχωρήσει ως ενιαίο κόμμα; Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την κατοχύρωση των τάσεων (ενότητα με τη διαφορετικότητα) με πλήρη δικαιώματα επεξεργασίας και έκφρασης άποψης στις γραμμές του. Βεβαίως με σεβασμό και εκφώνηση της πλειοψηφικής άποψης.
Το αριστερό ρεύμα δίνει και σήμερα τη μάχη της ενότητας. Πιθανόν με κόστος να κατηγορηθεί ακόμη μια φορά ως διασπαστής, αγωνίζεται για την ενότητα με κατοχύρωση της λειτουργίας των τάσεων και ρευμάτων μέσα στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ.
Άλλωστε η αφαίρεση αυτού του δικαιώματος έχει αποδειχτεί ότι οδηγεί σε διασπάσεις ενώ η κατοχύρωσή του σώζει την ενότητα των κομμάτων της αριστεράς.
 
*ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΠΕ ΤΟΥ ΣΥΝ

πηγή: ΙΣΚΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου