Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Αποτροπή φασιστικής πρόκλησης στο χωριό "Μπελογιάννης"

ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Η αντικομμουνιστική επίθεση δεν περνά στο χωριό «Μπελογιάννης»
Από την επίσκεψη αγωνιστών της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ πέρσι στο χωριό «Νίκος Μπελογιάννης» στην Ουγγαρία
Το Δημοτικό Συμβούλιο του ιστορικού χωριού πολιτικών προσφύγων «Μπελογιάννης» στην Ουγγαρία, πρόσφατα, μετά από πρόταση ενός δημοτικού συμβούλου που ανήκει στην παράταξη Jobbik (φασιστικό μόρφωμα στην Ουγγαρία τύπου Xρυσής Aυγής), πήρε απόφαση, με 4 ψήφους υπέρ και 1 κατά, να αποσυρθεί το μνημείο που έφτιαξαν οι Ελληνες κάτοικοι του χωριού κι είναι αφιερωμένο στους Σοβιετικούς Στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους κατά την απελευθέρωση της Ουγγαρίας.Η απόφαση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου ξεσήκωσε πραγματικά τους κατοίκους του χωριού. Πολλοί από αυτούς πήγαν στο Δημαρχείο και διαμαρτυρήθηκαν γι' αυτήν την απαράδεκτη απόφαση....
  Το ΚΚΕ, μέσα από τη Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ στην Ουγγαρία, από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκε και παρενέβη. Αντιπροσωπεία του συζήτησε με κατοίκους του χωριού και έκανε παρέμβαση και στον δήμαρχο και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μετά κυρίως από τις αντιδράσεις που υπήρξαν από τους κατοίκους του χωριού αλλά και την παρέμβαση της Λέσχης Φίλων του ΚΚΕ η αρχική απαράδεκτη απόφαση ανατράπηκε σε νέα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αυτή τη φορά με ψήφους 4 υπέρ και 1 κατά.
Στο στόχαστρο και το όνομα του χωριού
Η απόφαση αυτή αποτελεί νίκη των ίδιων των κατοίκων του χωριού «Μπελογιάννης», όμως οι κίνδυνοι δεν έχουν παρέλθει. Στο ουγγρικό Κοινοβούλιο ετοιμάζεται νομοσχέδιο που προβλέπει πως ό,τι έχει απομείνει από ονόματα, μνημεία από την εποχή του σοσιαλισμού θα πρέπει να αντικατασταθούν. Με βάση αυτή την απόφαση υπάρχει το ενδεχόμενο να μπει θέμα ακόμα και για το όνομα του χωριού «Μπελογιάννης». Ο δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι αν παρθεί απόφαση για αλλαγή ονόματος του χωριού θα παραιτηθεί. Η Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ δεν επαναπαύεται και καλεί όλους τους πολιτικούς πρόσφυγες και τις οικογένειές τους, τους νέους μετανάστες, τους ίδιους τους κατοίκους του χωριού «Μπελογιάννης» να επαγρυπνούν ενάντια στις αντικομμουνιστικές επιθέσεις, στον κρατικό αντικομμουνισμό, στον βρώμικο ρόλο των αστικών πολιτικών κομμάτων αλλά και των φασιστικών ομάδων, όπως το Jobbic στην Ουγγαρία και η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα.
Οι κάτοικοι του χωριού δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να συμβεί τέτοιο ανιστόρητο ανοσιούργημα και θα περιφρουρήσουν τις ρίζες, την ιστορία τους και τη σημερινή πάλη τους να μην τους ξεκληρίσει το κεφάλαιο που διεξάγει βάρβαρη επίθεση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ουγγαρία. Η βαρβαρότητα αυτή δε θα μπορούσε να μη συνδέεται με ένταση του αντικομμουνισμού και των αντιδραστικών απόψεων. Πρόκειται για γνωρίσματα του εκμεταλλευτικού συστήματος που πρέπει να ανατραπεί και να οικοδομηθεί έχοντας την πείρα των λαθών ή των παρεκκλίσεων του παρελθόντος και πάλι ακόμα καλύτερη η σοσιαλιστική κοινωνία. Η επιχείρηση των αστικών δυνάμεων, των φασιστικών ομάδων να τη σβήσουν από τη λαϊκή συνείδηση δε θα περάσει.
πηγη: Ριζοσπαστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου