Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ : Σούπερμαν ή αλληλέγγυοι;

 
Σε μιά συγκέντρωση - διαδήλωση, στη ΔΕΗ Αριστοτέλους, κάποιος φίλος, από άλλη συλλογικότητα μας είπε:
 "Εσείς του Κινήματος Δεν Πληρώνω είστε Σούπερμαν! Βρίσκεστε παντού. Στη ΔΕΗ, στις εφορίες, στις επανασυνδέσεις, στα νοσοκομεία, στα διόδια, στις κατασχέσεις των σπιτιών, στα δικαστήρια είτε σαν δικαζόμενοι είτε σαν  αλληλέγγυοι, στις πορείες, στα ΜΜΜ,  παντού." 

"Δεν έχετε βιολογικές ανάγκες; Πότε δουλεύετε, πότε κοιμάστε, πότε ξεκουράζεστε;" συνέχισε. 

Η εικόνα ότι η κατάσταση που βιώνει ο ελληνικός λαός, σήμερα, απαιτεί την ύπαρξη Σούπερμαν είναι πέρα για πέρα λαθεμένη.
 Και παρόλο που ο συναγωνιστής αυτός χρησιμοποίησε τον χαρακτηρισμό Σούπερμαν σαν φιλοφρόνηση, κάθε άλλο παρά το επιδιωκόμενο από εμάς είναι να σχηματιστεί αυτή η εικόνα στη συνείδηση του κόσμου.
Στο βάθος εμπεριέχει την έννοια της ανάθεσης. Μιας κατάστασης πολύ εχθρικής με αυτά που πιστεύει το Κίνημα μας.
Παλιά, ο λαός, ανέθετε στον βουλευτή, στο δήμαρχο, στον ενδιάμεσο να του λύσει τα προβλήματα της καθημερινότητας.
 Είτε μικρά είτε μεγάλα. 
 Με αντάλλαγμα την ψήφο στις όποιες εκλογές. Ψήφιζαν κάθε 3-4 χρόνια τον εκλεκτό που θα καθάριζε για πάρτη του και ξένοιαζαν.
Σήμερα ο τρόπος αυτός δεν μπορεί να λειτουργήσει. Ο κόσμος δεν έχει δουλειά, του κόβουν το ρεύμα και το νερό, δεν έχει πρόσβαση σε γιατρούς και φάρμακα, του βγάζουν σε πλειστηρισμό το σπίτι...
Οι "κολλητοί" άρχοντες δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Τουλάχιστον σε μεγάλη κλίμακα.

Στον αντίποδα, το Κίνημα Δεν Πληρώνω, δημιούργησε δομές αλληλεγγύης απέναντι σε αυτή την καπιταλιστική λαίλαπα. 
Συνδέει ρεύμα και νερό, αντιστέκεται αλληλέγγυα στις κατασχέσεις σπιτιών και σε κάθε άλλη ανάγκη του πληθυσμού, παρέχει αίμα σε όλους με την τράπεζα αίματος που έχει δημιουργήσει, τροφή όπου μπορεί, δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες.
Ανακουφίζουμε άμεσα τις βασικές  ανάγκες του λαού, ιδιαίτερα στον τομέα των βασικών κοινωνικών αγαθών που σε κάθε στοιχειωδώς ευνομούμενη πολιτεία, ακόμη και καπιταλιστική, θα έπρεπε να είναι ελεύθερα για όλους.
Τα τηλεφωνήματα που δεχόμαστε στα γραφεία μας (2110192839) ακόμα και στα κινητά μας είναι εκατοντάδες καθημερινά. 
Κυρίως για θέματα επανασυνδέσεων αλλά και για οποιαδήποτε ανάγκη ή και έκφραση στήριξης στο Κίνημα μας.

Μας έκανε αρνητική εντύπωση μια ανάρτηση στο facebook, από μία φίλη του Κινήματος, που ούτε λίγο ούτε πολύ μας έκανε κριτική γιατί δεν πήγαμε "εδώ και τώρα" να επανασυνδέσουμε το ρεύμα σε μια κυρία που μάλιστα είναι και φίλη της!

Εδώ έχουμε ξεκάθαρα πάλι την λογική της ανάθεσης. Την λογική του Σούπερμαν που μόλις λάβει την έκκληση βοήθειας με την  υπερακοή του,  θα τρέξει, ή μάλλον θα πετάξει, με υπερηχητική ταχύτητα και θα σώσει την Μητρόπολη και τον κινδυνεύοντα πολίτη.
Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πρώτα από  όλα ότι το Κίνημα Δεν Πληρώνω δεν είναι ένα κίνημα που αποτελείται από καλούς Σαμαρείτες  αλλά από συνειδητοποιημένους αγωνιστές με στόχο την ανατροπή του σάπιου αυτού συστήματος εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. 
Δεν παλεύουμε για να μπαλώσουμε τις τρύπες του συστήματος και να κάνουμε έναν καπιταλισμό με λιγότερο απάνθρωπα χαρακτηριστικά.
 Αγωνιζόμαστε για την συνολική ανατροπή του και την δημιουργία μιας κοινωνίας με κέντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Υλικές και πνευματικές.
Δεν είμαστε, ούτε θέλουμε να γίνουμε Σούπερμαν. Η υπόθεση της ανατροπής και συνάμα της οικοδόμησης ενός νέου κοινωνικού συστήματος είναι υπόθεση του ίδιου του λαού και κανενός σωτήρα. 
Το Κίνημα Δεν Πληρώνω απλά ανοίγει δρόμους και χαιρόμαστε αφάνταστα όταν ακολουθούν και άλλοι με οποιαδήποτε μορφής συλλογική δράση. 
Οι συναγωνιστές μας, είναι απλοί καθημερινοί άνθρωποι, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι.
 Είναι κατά 80% άνεργοι και  νεολαίοι με προσωπικές ανάγκες βιοπορισμού και όχι μόνο. Έχουν κάνει όμως μία υπέρβαση. 
Σηκώθηκαν από τους καναπέδες και την ατομικότητα τους και προσχώρησαν στον συλλογικό αγώνα μέσα από τις γραμμές του Κινήματος μας.

Όταν τρέχουν στις διάφορες δράσεις, όπως πχ στις επανασυνδέσεις ρεύματος, το κάνουν εθελοντικά θυσιάζοντας  τον ελεύθερο χρόνο τους και σε βάρος της καθημερινής αγωνιώδους προσπάθειας για την επιβίωση τους.
Πολλοί δεν το καταλαβαίνουν αυτό. 
Νομίζουν ότι έχουμε το χρέος να είμαστε πανταχού παρόντες.
Θέλουν ένα συνεργείο επανασύνδεσης να είναι δίπλα στον μετρητή της ΔΕΗ ατάκα και επι τόπου.
Πολλοί, σαν την φίλη μας, θέλουν πιο γρήγορη εξυπηρέτηση για τους γνωστούς τους...
Αυτά λοιπόν δεν είναι ανθρωπίνως δυνατόν να γίνουν.
Στις επανασυνδέσεις ρεύματος και νερού απόλυτη προτεραιότητα έχουν οι άνθρωποι που κινδυνεύει η ζωή τους. 
Αυτοί που έχουν μια σοβαρή πάθηση, που εξαρτώνται από συσκευές οξυγόνου, αυτοί που κάνουν χρήση ινσουλίνης που απαιτεί ψυγείο κλπ. 
Όχι οι φίλοι μας και οι γνωστοί μας.
Η αλληλεγγύη, σαν έννοια, περιλαμβάνει και την "ανταπόδοση". 
Θα μπορούσαμε να είμαστε σε πολύ περισσότερους δίπλα στην ανάγκη τους αν, όλοι αυτοί οι φίλοι που στηρίζουν ηθικά την δράση μας, αρχίσουν να το κάνουν και με όρους πραγματικής βοήθειας. 
Πως;
 Με το να δηλωσουν συμμετοχή στα συνεργεία επανασυνδέσεων. Με το να έρχονται στις συλλογικές δράσεις μας.
Με το να έρχονται κάποιες ώρες της εβδομάδας και να απαντούν στις τηλεφωνικές κλήσεις βοήθειας. Ή ακόμη με το να έρχονται στις δίκες των συναγωνιστών,  σαν αλληλέγγυοι. 
Δίκες που απορρέουν από την κινηματική μας δράση και τη σύγκρουση με το κράτος των μεγαλοεργολάβων και όλων των μεγαλοκαρχαριών. 
Και με πολλους άλλους τρόπους.
Πρέπει να  αναλάβει ο καθένας μας το μερίδιο αγώνα που του αναλογεί .
Γιατί αν δεν μοιραστούμε τον αγώνα θα μοιραστούμε την ήττα.
Και εμείς, σαν Κίνημα Δεν Πληρώνω δεν είμαστε διατεθειμένοι  να ηττηθούμε. Όσοι τροχοί  και άν περάσουν από πάνω μας. 
Προχωράμε με τους παρόντες και καλούμε  και τους απόντες να συμβαδίσουμε παρέα.
Μόνο έτσι η τελειωτική νίκη θα είναι δική μας.

ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ
www.kinimadenplirono.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου