Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

ΦΑΣΙΣΜΟΣ: ΤΟ ΓΕΝΝΗΜΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΑΡΗΚΜΑΣΜΕΝΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ- του Ηλία Παπαδόπουλου, οικονομολόγου, μέλους της Σ.Ε. του Κινήματος Δεν Πληρώνω



ΦΑΣΙΣΜΟΣ: ΤΟ ΓΕΝΝΗΜΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΑΡΗΚΜΑΣΜΕΝΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ
(του Ηλία Παπαδόπουλου, οικονομολόγου, μέλους της Σ.Ε. του Κινήματος Δεν Πληρώνω)

Ο φασισμός δεν αποτελεί μία αυτόφωτη ιδεολογία. Η θεωρία και η πρακτική του ετεροκαθορίζονται από την κυρίαρχη ιδεολογία του καπιταλισμού. Η άνοδος του φασισμού και η ανάπτυξη φασιστικού κινήματος, σε περιόδους ιστορικής παρακμής του καπιταλισμού, προασπίζει την αναπαραγωγή της ταξικής επιβολής και εκμετάλλευσης του 99% του λαού, από το 1% των καταπιεστών του. Η φασιστική ιδεολογία και πρακτική δεν είναι τίποτε άλλο παρά η ιδεολογία και η πρακτική της άρχουσας τάξης στην προσπάθεια της τελευταίας να αναστείλει τη δημιουργία ενός παλλαϊκού κινήματος με ανατρεπτικά χαρακτηριστικά.
Ο μεγάλος στόχος των φασιστών ασφαλώς και δεν είναι οι μετανάστες. Είναι η εργατική τάξη και η πρωτοπορία της, ανεξαρτήτως χρώματος και φυλής. Οι φασίστες, αρχικά θέτουν εθνικιστικά προτάγματα προκειμένου να πάρουν με το μέρος τους τους ξεπεσμένους μικροαστούς και το λούμπεν προλεταριάτο. Σε δεύτερη φάση χρησιμοποιούν τα παραπάνω ξεπεσμένα στρώματα προκειμένου να επιτεθούν και να καταστείλουν το υγιές κομμάτι του εργατικού κινήματος. Αυτό το κομμάτι έχει ταξική συνείδηση και προτάσσει τον δρόμο της ανατροπής, ως τη μόνη εφικτή λύση για την οικοδόμηση μίας νέας κοινωνίας, πλήρως απαλλαγμένης από την γενεσιουργό αιτία του φασισμού. Τον καπιταλισμό.
Ο Λέων Τρότσκι σε μία ανάλυσή του είχε γράψει χαρακτηριστικά ότι ο φασισμός βγαίνει μέσα από την ανάγκη του μονοπωλιακού κεφαλαίου να συντρίψει την εργατική τάξη: «Μέσω του φασισμού, ο καπιταλισμός κινητοποιεί τις μάζες της έξαλλης μικροαστικής τάξης, και τις συμμορίες του declasse και αποθαρρυμένου λούμπεν προλεταριάτου, τους αναρίθμητους ανθρώπους που το ίδιο το χρηματιστικό κεφάλαιο έχει οδηγήσει σε απόγνωση και φρενίτιδα… Μόλις νικήσει ο φασισμός, το χρηματιστικό κεφάλαιο συγκεντρώνει στα χέρια του, σε μια ατσαλένια λαβίδα, άμεσα και χωρίς χρονοτριβή, όλα τα όργανα και τους θεσμούς κυριαρχίας, τις εκτελεστικές, διοικητικές και εκπαιδευτικές εξουσίες του κράτους… και πρώτα απ’ όλα καταστρέφει τις εργατικές οργανώσεις». (Λ. Τρότσκι: «Γερμανία 1931-32»).
Σε περιόδους οικονομικής άνθησης του καπιταλισμού, ο φασισμός κινείται παρασκηνιακά, καθώς το σύστημα έχει άλλους λιγότερο κραυγαλέους τρόπους επιβολής πάνω στην εργατική τάξη. Σε περιόδους οικονομικής ύφεσης και ιστορικής παρακμής του καπιταλισμού όμως, οι αστοί επιστρατεύουν τα φασιστικά τάγματα εφόδου, καθώς δεν μπορούν πλέον να επιβληθούν στην εργατική τάξη με τον παραδοσιακό τρόπο. Η φασιστική ιδεολογία, βρίσκει ευεπίφορο έδαφος στα πρωτογενή ένστικτα των ξεπεσμένων πλέον μικροαστών και των εξαθλιωμένων εργατών. Ο φασισμός άλλωστε, αρχικά έρχεται χαμογελαστός όταν σε βρίσκει χάμω. Άμα όμως στέκεσαι όρθιος προσπαθεί να σε μαχαιρώσει στην καρδιά.
Οι νεοφασιστικές και νεοναζιστικές οργανώσεις, όπως και η Χρυσή Αυγή, εκτός από την ιδεολογική και οικονομική στήριξη που λαμβάνουν από την άρχουσα τάξη, επεκτείνουν τον ζωτικό τους χώρο εκμεταλλευόμενες την ανεπάρκεια του εργατικού επαναστατικού κινήματος. Οι προδοσίες του σταλινισμού και ο ξεπεσμός του ανατολικού μοντέλου, έχουν αφήσει ανεπούλωτες πληγές στο εργατικό κίνημα. Το εργατικό κίνημα οφείλει πλέον να στηριχθεί στις δυνάμεις του φτιάχνοντας το ίδιο, νέα πολιτικά όπλα, πιο σύγχρονα και πιο αποτελεσματικά.
 Το Κίνημα Δεν Πληρώνω παλεύει καθημερινά για να συνεισφέρει στη δημιουργία ενός λαϊκού κινήματος νέου τύπου, το οποίο θα αντλεί τα πολιτικά όπλα του από τη φαρέτρα της επαναστατικής θεωρίας, αποκόπτοντας παράλληλα τον ομφάλιο λώρο του φασισμού με την κοινωνία. Προτάσσουμε την ανάγκη οικοδόμησης σχέσεων αλληλεγγύης μεταξύ του 99% του λαού, ως αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα μας για την ανατροπή του ανθρωποφάγου συστήματος και του φασισμού που εκπορεύεται από αυτό. Πιστεύουμε ότι ο φασισμός αντιπαλεύεται με την καταστροφή της μήτρας που τον γεννά και που δεν είναι άλλη από το καπιταλιστικό σύστημα. Η αποσύνδεση του φασισμού από τον καπιταλισμό, ρίχνει νερό στον μύλο της εκμετάλλευσης και της φασιστικής θηριωδίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου