Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Με ένα κίτρινο τρίγωνο η Μασσαλία επισημαίνει τους άστεγους

Με ένα κίτρινο τρίγωνο στο στήθος επισημαίνουν οι δημοτικές αρχές της Μασσαλίας τους άστεγους της πόλης, πρακτική και σύμβολο που θυμίζει ανατριχιαστικά το κίτρινο αστέρι του Δαυίδ που οι Εβραίοι είχαν υποχρεωθεί από τους ναζί, να φοράνε. 
Το νέο σύστημα που οι τοπικές αρχές υιοθέτησαν για να εντοπίζονται οι άστεγοι πιο εύκολα από τις κοινωνικές υπηρεσίες, έχει προκαλέσει την κατακραυγή των γαλλικών οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση των δημοτικών αρχών της Μασσαλίας....
να εφαρμόσουν πρόγραμμα «σήμανσης» των αστέγων της πόλης. Ο δήμος χορήγησε στους αστέγους κάρτες ταυτότητας με τα στοιχεία και το ιατρικό ιστορικό τους, τις οποίες κλήθηκαν να φορούν σε εμφανές σημείο.

Στις κάρτες εικονίζεται δε ένα κίτρινο τρίγωνο - διακριτικό που θυμίζει έντονα το κίτρινο «Αστέρι του Δαυίδ» που οι ναζί υποχρέωναν τους Εβραίους να φορούν κατάστηθα αλλά και το ροζ τρίγωνο με το οποίο επισήμαιναν τους ομοφυλόφιλους.

Την Τετάρτη ακτιβιστές και άστεγοι διαδήλωσαν κατά του προγράμματος έξω από το δημαρχείο της Μασσαλίας, καταγγέλλοντας της ναζιστικής προέλευσης εμπνεύσεις κι εκφράζοντας την αγανάκτηση τους για τον στιγματισμό των ανθρώπων που η ζωή τους οδήγησε στον δρόμο.

«Μία κάρτα στην οποία αναγράφεται εάν έχεις ασθένειες, όπως για παράδειγμα εάν έχεις σχιζοφρένεια ή AIDS... Θα ανησυχούσα παρά πολύ ειδικά εάν το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο έλθει στην εξουσία στις επόμενες εκλογές στη Μασσαλία ή τη Γαλλία, τι θα έκαναν με αυτές τις πληροφορίες για τους άστεγους ανθρώπους» δήλωσε ο Πιερ Σβάιτσερ, πολιτικός αναλυτής από τη Μασσαλία. Για παραβίαση ιατρικού απορρήτου έκανε λόγο μιλώντας στο AFP ο Πιερ-Φρανσουά Περνέ των Γιατρών του Κόσμου, ενώ το ζήτημα έφτασε και στη Βουλή με την γαλλίδα υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρισόλ Τουρέν, να δηλώνει ότι «δεν δείχνεις με το δάχτυλο τους πιο φτωχούς κι είναι εξοργιστικό να αναγκάζονται οι άστεγοι να φέρουν ένα κίτρινο τρίγωνο που καταγράφει τις ασθένειες τους».

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις, ο δήμος της Μασσαλίας αποφάσισε να διακόψει το πρόγραμμα. Σύμφωνα με τον δήμο το πρόγραμμα εφαρμόστηκε για ανα εντοπίζονται πιο εύκολα οι άστεγοι από τις κοινωνικές υπηρεσίες.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου